Kom bij de brandweer!Heb jij ook die droom om bij de brandweer te komen, maar je weet niet hoe of waar? Dan proberen we je hier wat wegwijs te maken. De brandweer is immers altijd, en nu zelfs meer dan ooit, op zoek naar nieuwe, gemotiveerde mensen. Er is heel wat veranderd de afgelopen jaren, waardoor men van de brandweer een efficiënter en performanter apparaat probeert te maken. De eisen voor aanwerving zijn verstrengd, maar wel geuniformiseerd voor heel België. 


Bereid je voor!

Of je nu woont in Wallonië of Vlaanderen, of je nu beroeps of vrijwilliger wil worden, alvorens je kan solliciteren bij een brandweerkorps, zal je eerst het Federaal geschiktheidsattest moeten voorleggen. Dat attest kan je behalen in één an de provinciale brandweerscholen. Inschrijven is gratis. Wel moet je aan een aantal voorwaarden voldoen. Alle eisen en voorwaarden om dit attest te behalen, vindt je op de website van de Civiele Veiligheid. Fris je geheugen nog eens op, en werk aan je fysiek. Goed voorbereid aan de aftrap komen is zéér aan te raden. 

Schrijf in!

Goed, een beetje voorbereid? Dan kan je via onderstaande link bij de Vlaamse brandweerscholen in de gaten houden wanneer er sessies worden gepland. De plaatsen zijn beperkt, dus snel inschrijven is de boodschap! Succes!


Solliciteer!

Geslaagd? Gefeliciteerd! 
Niet talmen nu, en neem snel contact op met de zone van de brandweerpost waar je graag aan de slag zou gaan. Let wel: het behalen van het FGA is geen garantie dat je daadwerkelijk wordt aangeworven! Nu komt het eropaan van te solliciteren, en de mogelijk toekomstige postoverste te overtuigen van je kwaliteiten. Via onderstaande link vindt je de contactgegevens van àlle brandweerzones in België. Eens houder van het attest, kan je immers in héél België aan de slag.

Contact Zones (rechter muisklik om document te draaien)

Studeer, oefen, train!

Is het nu afgelopen? Nee. Nu begìnt het maar pas...
De opleiding is lang, maar kan je spreiden over maximaal vijf jaar. Binnenkort verschijnt er een herstel-KB dat er zes jaar van zal maken. Het eerste jaar krijg je de basis mee. Na die opleiding ben je, mits geslaagd in je examens en je zwaardere fysieke proeven, voorbereid om deel te nemen aan interventies. Hierna moet je nog vier modules van 24 uur volgen om je opleiding brandweerman/-vrouw af te ronden. Dat kan je spreiden over vier jaar, óf je mag ze allevier in dat tweede jaar volgen. Je kan spreiden zoals het je het beste uitkomt. 

Geslaagd in alle modules? Welkom in de familie! Je hebt je plek nu ruim verdiend!

Vacatures: